Clematis recta is geen klimmende clematis en wordt daarom onder de vaste planten groep gerekend Dit is een rechtop groeiende, niettemin vrij hoog (100 tot 120 centimeter) groeiende clematissoort die in de zomer bloeit met enkelvoudige melkwitte bloemen Maar gaat vaak hangen met de massa witte bloemen van 1.5 cm groot kan ook goed gebruikt worden tussen kleine heesters die als steun kunnen dienen Het zijn sterke planten De gewone Clematis recta heeft groen blad maar er bestaat dus een cultivar 'Purpurea' met dezelfde eigenschappen maar heeft een paars-grijs blad en doet de piepkleine witte bloempjes goed uitkomen
De incalelie's zijn prachtige, knolvormende vaste planten voor de border die geschikt zijn voor een goed doorlatende tuingrond Vooral de eerste jaren goed afdekken in de winter, daarna zijn ze beter winterhard Het geslacht telt ongeveer 50 soorten De naam verraadt de verwantschap met de lelieachtigen Kenmerkend zijn de gedraaide bladeren, waarbij de onderzijde van het blad naar boven gekeerd is De broze wortels moeten bij het planten voorzichtig behandeld worden. Alstroemeria verlangt een warme, beschutte standplaats in de zon of in de halfschaduw. De grond moet doorlatend zijn, kalkarm, maar rijk aan voedingsstoffen en humus Ze slaan moeilijk aan, maar dan verspreiden ze zich snel en zijn ze soms wel eens te uitbundig. Vermeerderen door zaad of wortelstok. Voorzichtig wortel stekken nemen in maart-april. Laat daarbij zoveel mogelijk aarde aan de gevoelige wortels zitten Zaaien en meteen daarna op de gewenste plek uitplanten.
Het zeeuws knoopje staat het liefst in halfschaduw, ook zonnig,maar dan alleen op voldoende vochtige grond bij voorkeur koel,vochtig , humus- en kalkrijk Het Zeeuws knoopje is sterk en probleemloos Het knoopje kan worden gescheurd of gezaaid Scheur de planten in het voorjaar in kleine delen en plant ze op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit Aan het begin van de zomer kan er worden gezaaid het beter om planten te scheuren, om hun echtheid te behouden zoals de kleur.
Lupinen staan graag, zonnig tot halfschaduw het liefst op een zure of neutrale grond, en een doorlatende grond kalkrijke grond moet vermeden worden Ze kunnen in vrij lichte grond groeien omwille van het feit dat ze hun eigen stikstof aanmaken door middel van een bacterie die in symbiose met hun wortels leeft Wel wintervocht vermijden. Ze bloeien van mei tot in juli Door de uitgebloeide bloemen regelmatig af te knippen volgt er een tweede bloei in augustus/september Zet de hoge soorten niet op een winderige plaats. Lupines worden druk bezocht door bijen en hommels.
Wie zijn hagen voor de langste dag nog niet heeft geschoren kan dit ook nu nog goed doen De meeste haagplanten krijgen nu hun tweede groeischeut waardoor ze zich nog snel kunnen herstellen De ligusterhaag kan terug een snoeibeurt gebruiken Knip liguster vrij kort en strak om een mooi geheel te behouden Door te snoeien dwing je de plant om terug tevertakken Hoe vaker je een haag knipt, hoe bossiger deze wordt Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen ze gaan anders spoedig overheersen Vanaf half juli is het de ideale periode voor het nemen van kruidachtige kopstekken bij sierheesters. Hakken en wieden zal men niemand verbieden Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten langer doorbloeien Verzamel zaden Vergeet uw borders niet te bemesten planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken! Strooi als er regen wordt voorspeld Kunstmest op het gazon en herhaal dat om de vijf à zes weken tot aan de herfst, zo hou je je gazon gezond !
De Oosterse klaproos of de vaste papavers zoals ze ook wel genoemd wordt heeft prachtige als fluweel lijkende bloemblaadjes. Deze tere bloemblaadjes omringen het hart waaromheen lange meeldraden zitten Het zijn gemakkelijke planten die je kunt verkrijgen in vele kleuren.</span
Een typische Chinese roos, de bloemen zijn groen gekleurd, de buitenste blaadjes gebronsd en de smalle, meer naar binnen gerichte zijn lichter van kleur. Bloemetjes zijn klein, de blaadjes smal en puntig. De bloemblaadjes zijn eigenlijk kelkblaadjes. Deze roos is een zeer aparte.
Waterlelies zijn verkrijgbaar voor een diepte vanaf 15 cm t/m 150 cm het heeft weinig zin om een grote soort in een minivijvertje te zetten of andersom De middelgrote soorten zijn het meest geschikt voor de doorsnee tuinvijver Waterlelies zijn niet alleen onbeschrijfelijk mooi maar dragen ook flink bij aan het klimaat in de vijver Zij gebruiken, net als de andere waterplanten de voedingsstoffen in het water en zorgen voor schaduw in de vijver waardoor algen minder kans krijgen. De bladeren mogen niet meer dan 30 procent van het vijveroppervlak bedekken Eind april komen de eerste bladeren op het wateroppervlak te liggen en geeft de plant zuurstof aan de lucht Rond juli komen de eerste bloemen Eveneens vormen hun bladeren een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren bij dreigend gevaar Elke bloem bloeit gedurende drie of vier dagen de momenten van haar sierlijke opening in de ochtend en sluiting in de namiddag om daarna nooit meer te openen en droevig in de diepte te verzinken Door de jaren heen gaan de bladeren van de waterlelie steeds dichterbij elkaar staan, het is dan tijd om de plant te scheuren. De beste tijd om dat te doen is half april Haal de plant aan de kant en zoek de neus op, dit is de plaats waar het blad te voorschijn komt Snijd de knol 15 cm vanaf de neus recht door en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen Het is belangrijk om de waterlelies in de juiste grond te zetten, het ideale grondmengsel bestaat uit: 40 % vette blauwe klei 40% laagveen 20% grof rivierzand.
Verbascum komt in de natuur voor en er zijn ook gekweekte vormen De plant groeit op droge of lichte vochtige grond en in volle zon Verbascum is in de tuin vooral goed te gebruiken als een accentplant In een border met voornamelijk lage planten kan Verbascum een overgang vormen naar de hogere planten achter in de border Hij bloeit vrijwel de hele zomer Door onderlinge kruising zijn veel hybriden ontstaan Er zijn tweejarige en overblijvende soorten
Amsonia tabernaemontana, ook wel blauwe ster genoemd, heeft blad als dat van een wilg, slank en sierlijk, en bloeit lichtblauw in het voorjaar. Het melksap van deze plant kan de huid irriteren Standplaats; Lichte zonnige standplaats en humusrijke grond.
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer